2014. november 11., kedd

Őszi kertünk

Itt van az ősz, itt van újra.......és valóban az idén nagyon szép. A szép időnek köszönhetően csodálatos színeket alakított ki a természet és szépen lassan veti le színpompás ruháját....mondhatni szemérmes az ősz az idén.

Jó látni, ahogy a kert is megnyugszik, ahogy az ágyások lassan eltűnnek az ásás következtében és újra egyneművé válik a föld. Van valami megkapó a frissen szántott/ásott földben.



Még betakarítottuk az utolsó terméseket a fügefáról és ládába raktuk az utolsó almákat is, amik utolsó mohikánként még kibírták a fán. 



Szépen lassan nekiállunk felkészíteni a kertet a télre. Hogy mennyire lesz zord, azt nem tudjuk, így mindig a legrosszabbra készülünk, aztán majd meglátjuk, hogy hogyan alakul.
Biztonságba helyezzük a nem télálló növényeinket és betakarjuk azokat, amelyet a kertben maradnak, de fagyérzékenyek, így remélhetőleg nem lesz semmi bajuk, ha mégis nagyon kemény lenne a tél. 

Megkezdődik a levelek összegyűjtése, komposztálása. A lehullott leveleket nagyon jól lehet hasznosítani a komposztban. Kivéve a diófa levelét. (Erről egy korábbi bejegyzésben már írtam, hogy miért)

Az ősszel elvégzett munkálatokra mindig nagyon hálásan gondolunk vissza tavasszal, hiszen rettentő módon megkönnyíti a munkákat, az előkészületeket és sok időt megspórolnak, amikor megérkezik a tavasz és újra gőzerővel nekiállunk a kertben dolgozni. 

Még az őszi kertben is akadnak virágok, amelyekben gyönyörködhetünk. Sokan azt gondolják, hogy a krizantém csak a temetőkbe jó, pedig nagyon szép vázába is és a növénynemesítéseknek hála már nagyon változatos fajtáival díszíthetjük kertünket, lakásunkat, előszobánkat.  

 
 
 


Még rózsabokraink is futnak egy utolsó versenyt az idővel. Ha sokáig elhúzódik az ősz, akkor még újra virágot bonthatnak. Persze már nem olyan frissek és üdék, mint tavasszal-nyáron, de nekünk így is szemet gyönyörködtetőek. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése