2014. augusztus 1., péntek

A lekvárguru könyve

Újabb darabbal bővült a szakácskönyv gyűjteményünk: Christine Ferber lekváros könyvével.


Ki is Christine Ferber?

A lekvárok tündérkirálynője, ahogy Alain Ducasse a könyv előszavában nevezi. 
Valóban, Christine Ferber neve egyet jelent a csúcs-lekvárokkal és a csúcs gasztronómiával. 

A hölgy a francia és német határ szélen Elzászban lakik, egy kis – kimondhatatlan nevű – faluban, Niedermorschwihr-ban. Itt készíti finomabbnál finomabb édességeit és a lekvárjait. 

A falucska egy igazi ékszerdoboz. Tavaly volt szerencsénk arra felé kirándulni és bizton állíthatjuk, hogy nem utoljára jártunk Elzászban! Aki teheti, mindenképpen keresse fel, hiszen lenyűgöző, magával ragadó környék. 

Ízelítőül pár kép: 

 




Christine negyedik generációs cukrász család gyermeke, így nem csoda, ha belé lett kódolva a gasztronómia szeretete. Alapvetően cukrász készítményeivel vált világhírűvé, de állítása szerint egy napon azt gondolta, hogy olyan jól mutatna egy-két lekváros üveg a bolt kirakatában, így készített egy párat.Olyan jól sikerült, hogy egyre nagyobb lett a kereslet iránta és hamarosan világhírűvé váltak a lekvárjai is. 

A filozófiája az, hogy a környékbeli termelőktől vásárolja a gyümölcsöt és helyben, saját kezűleg dolgozza fel, izgalmas íz kombinációkat kitalálva. Elmondása szerint 4 kg-nál több gyümölccsel egyszerre nem dolgozik, mert ezzel a mennyiséggel biztosítható a legjobb állag. Lekvárjai korlátozott mennyiségben készülnek, manufakturális keretek között, a legjobb minőségben. 

Átlapozva a könyvet, valóban fantasztikus ízesítéseket találunk benne, olyan párosításokat, amelynek már a hallatán is összefut a nyál a szánkban, gondolok itt például az almalekvárra karamellel és dióval, vagy a pinot noir-ral készített szilva lekvárra, de említhetném a vaníliás sütőtök lekvárt is, vagy a mentás, borsos eper lekvárt.....és se szeri, se száma az izgalmasabbnál izgalmasabb recepteknek és az ínycsiklandó képeknek. 






 

Legszívesebben most nekiállnánk, és abba se hagynánk, míg meg nem főztük, ki nem próbáltuk az összeset. 

Na, de ami késik, nem múlik!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése