2014. július 25., péntek

Piros bogyósok és az antioxidánsok

Az idén a nagy meleg miatt összeértek a gyümölcsök, így egy olyan lekvár és szörp készítése mellett döntöttünk, ami több gyümölcs keverékéből áll. 

A piros bogyós lekvárunk és szörpünk tartalmaz fekete ribizlit, málnát, meggyet és cseresznyét is. Külön-külön is nagyon hatásos mindegyik, de együtt verhetetlenek, igazi antioxidáns bomba. 



Sokat hallunk, olvasunk az antioxidánsokról. De mik is ezek igazából? Nézzünk egy picit a mélyére a dolgoknak.

Az antioxidánsok a Wikipédia szerint az oxidációt késleltető, vagy gátló anyagok.

Antioxidáns alatt leggyakrabban az élő szervezetben (enzimek), illetve a táplálékban található, természetes vagy mesterséges vegyületeket értjük.

Az élő sejtekben az energia felszabadító folyamat során, természetes módon keletkeznek az ún. szabad gyökök. A szabad gyökök is felelősek a sejtek öregedéséért, többek között fehérjék működésképtelenné tételével, a DNS lánc károsításával - utóbbi sajnos daganatképződést is eredményezhet, ezért is tartunk annyira a szabad gyököktől. Ezeket a szabad gyököket az antioxidánsok hatástalanítják.

Bizonyos helyzetekben (például stressz, betegség) a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása, és mennyisége is csökken, ezért kifejezetten fontos ennek pótlása.
Ilyen antioxidáns anyagok többek között:

·         A C-, az A-, és az E-vitamin
·         vitamin jellegű antioxidánsok a flavonoidok is
·         a béta-karotin, a paradicsomban is található likopin
·         a telítetlen zsírsavak és az ún. omega-3 zsírsavak

Friss, és lehetőleg természetes körülmények között termett zöldségekben, minimálisan feldolgozott, növényi táplálékokban gazdag étrenddel biztosítani lehet a kívülről szervezetünkbe került antioxidánsok mennyiségét.

Lássuk hát, hogy mik a leggyakoribb antioxidáns gyümölcsök és igyekezzünk minél többet fogyasztani belőlük!


Málna: Hatékony ellenszere a ráknak, a fertőzéseknek és a szívbetegségeknek. Sok C-vitamint és mangánt tartalmaz, amely segít leküzdeni a fertőzéseket, és a többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan erős antioxidáns hatással bír.

Ribizli: A gyönyörű piros gyümölcs káliumot, kálciumot, foszfort, sok pektint tartalmaz, valamint gazdag citromsavban és más gyümölcssavakban. Mindezek miatt kiváló antioxidáns tulajdonságokkal bír, ráadásul különösen magas a C-vitamin tartalma. 

Meggy: A savanykás piros gyümölcs színét a benne található antocianinnak köszönheti. Ám ez a fontos antioxidáns vegyület ennél jóval többre képes. Kiváló vértisztító, agyserkentő valamint gyulladáscsökkentő hatással bír.

Cseresznye: Az édes gyümölcs klorogénsav nevű fenolvegyülete semlegesíti a környezetben előforduló rákkeltő méreganyagokat. Másik antioxidáns vegyülete, a kvercetin pedig csökkenti a daganatos megbetegedések kockázatát.

Szilva: A gyümölcs színét adó vöröseskék festékanyagok védenek a szív- és érrendszeri betegségektől, mivel elpusztítják a szabad gyököket. Klorogénsav nevű antioxidáns fenolvegyülete semlegesíti a környezeti rákkeltő anyagokat – például a cigarettafüstben levő nitrózaminokat. 

Áfonya: A benne található pterostilbene nevű antioxidáns vegyület igen hatékonyan lép fel a szabad gyökökkel szemben, így megóvja szervezetedet például a vastagbélrák kialakulásától. De ellagsav- és kempferol-tartalmának köszönhetően is semlegesíti a rákkeltő anyagokat. 

Görögdinnye: A paradicsomhoz hasonlóan a görögdinnye is rendkívül gazdag likopinban. Ez az antioxidáns hatású vegyület hatékony segítséget nyújt a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedésekkel szemben is. 

Narancs: A közkedvelt déligyümölcs magas C-vitamin-tartalma régóta ismert, az viszont talán kevésbé, hogy körülbelül kétszázféle antioxidáns vegyületet tartalmaz. A benne található béta-kriptoxantin nevű anyag például gátolja a vastagbélrák kialakulását. 

Ananász: Az édes déligyümölcs kitűnő forrása a rákkeltő anyagok - például a nitrozaminok - keletkezését gátoló ferulasav nevű fitovegyületnek. Ezek a kémiai anyagok nemcsak a sejtfalakat védi a káros hatásokkal szemben, hanem serkenti az idegrendszer működését és a kognitív folyamatokat is. 

Szőlő: Nemcsak a szabad gyökök ellen véd, hanem hatásosan szabályozza a vér koleszterinszintjét is. A benne található pektin képes magához ragadni a vérben felhalmozódó koleszterin-felesleget. 

Sárgadinnye: A gömbölyded gyümölcs rengeteg béta-karotint tartalmaz, melyet a szervezet A-vitaminná alakítva a betegségek elleni küzdelemben döntő szerepet játszó nyiroksejtek termeléséhez használ fel. 

Citrom: A gyümölcsben található sok-sok C-vitamin, valamint egy tangeretin nevű flavonoid segít megelőzni az emlőrák kialakulását. A savanyú gyümölcs fogyasztása jótékony hatással van a mell nyirokrendszerére és mirigyállományára. 

Eper: A szabad gyökök azon kívül, hogy felelőssé tehetőek a daganatos betegségek kialakulásáért, a bőrt is öregítik. Az eper pedig mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazva hatékony megoldás lehet. Nem csak jóízű gyümölcsként, hanem pakolásként is alkalmazhatod. 

Körte: A gyümölcs antioxidánsokat és pektint tartalmaz. Az előbbinek köszönhetően semlegesíti a szabad gyököket, az utóbbi pedig oldható rost, ami segít eltávolítani a nehézfémeket a szervezetből, illetve a koleszterinszintet is csökkenti. 

Grapefruit: Közismert tény, hogy a gyümölcs rendkívül gazdag C-vitamin forrás. Emellett azonban számos további pozitív tulajdonsággal bír: gyökfogó, baktériumölő, és antioxidáns. Mindennapos fogyasztása rendkívül jó hatással van az egészségre.

Alma: Fenolsav tartalmának köszönhetően védi a szervezetet a rákos megbetegedésekkel szemben. Glutation nevű antioxidánsa pedig erősíti az immunrendszert, így a szervezet könnyebben legyőzi a fertőzéseket. 

Őszibarack: A gyümölcs A- és C-vitaminban egyaránt gazdag, ráadásul a benne található béta karotin rákellenes tulajdonságokkal bír. Továbbá a szelén szerepet játszik a szervezet hormonháztartásának kiegyensúlyozásában is. 

Gránátalma: A piros magok, mint apró drágakövek ülnek a gránátalma belsejében. A gyümölcsben található kratechin nevű anyag védelmet nyújt a szabadgyökök ellen, így csökkenti a rákos megbetegedések, a szív- és érrendszeri, valamint a gyulladásos betegségek kockázatát. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése