2014. július 1., kedd

Málna szörp, A SZÖRP

Málna szörp, te csodás.....gyermekkorunk finom emléke, ahogy ujjnyi vastagon (mikor a szülők nem látták - két ujjnyi vastagon....:) öntöttük a pohárba és szódával engedtük fel élvezve a buborékok pezsgését és a málna fantasztikus ízét. 

A málna az egyik legfinomabb szörp és gyümölcse is csábító mind színében, mind állagában, mind ízében. 


Azonban nem adja könnyen magát....az apró pici tüskék ezrei, amik védik gyümölcsét igen kellemetlenek tudnak lenni a termesztés és a szedés során is, így az első kosár után már nagyon elegünk van.....csak az tartja a lelket bennünk, hogy tudjuk milyen csodás szörpöt és lekvárt lehet készíteni belőle!

A málna nemcsak nagyon finom, hanem nagyon egészséges gyümölcs is, így minél többet kellene fogyasztanunk belőle. 
  • Tisztítja a vért, csökkenti a magas vérnyomást és a vércukor szintet
  • Összehúzó hatású szer, így szájüreg és toroknyálkahártya-gyulladások kezelésére is alkalmazzák.
  • Enyhe hasmenés esetén kiváló hasfogó.
  • Nagy mennyiségben tartalmaz A és C vitamint, káliumot, kalciumot és foszfort
  • Segít megszüntetni a menstruációs zavarokat.
A málna eredetét és őshazáját a görögök vallják magukévá. Szerintük az istenek már az Olümpuszon is nagy kedvvel fogyasztották a málnát a nektár és az ambrózia mellett. Ezt mi készséggel elhisszük nekik, hiszen a málna valóban isteni eledel. Azonban a tudomány mégis azt tartja, hogy az Alpok lejtőin, vagy a Vogézekben őshonos a növény, s keletebbre, a görög vidékeken vagy a Kaukázus egyes helyein is szintén időtlen idők óta jelen van. Ennek ellenére Európa nyugati végein, pl. Portugáliában még ma sem gyakori.

Földrészünkön a rómaiak tudatosan terjesztették, Kr. u. 23-ban Plinius írásban is ismertette ezt. Szerte meghonosodott a kontinensen, 1601-től a fehér változat is közkedveltté vált. 

A reneszánsz idejére már elterjedt Európában, s Mátyás királyunk is megismerte, s termesztésbe fogatta a málnát. 

A nép Boldogasszony csipkéjének – Szűz Mária gyümölcsének nevezi hazánkban.
Elérkezett az idő, hogy a mi Boldogasszonyunk csipkéi is a fazékban végezzék átalakulva lekvárrá és szörppé.

A készítésnek az első fázisát tudjuk most még csak bemutatni, mert még "ágyban, párnák közt", azaz a dunsztban hűlnek a produktumok. 

ízelítőül egy-két kép a "gyártásról":

A málna a passzírozóban
Egy-két szem próbál menekülni, de hiába
Az utolsó túlélő
A passzírozó bekebelezett minden szemet
A massza, amiből aztán szörp és lekvár lesz
Hamarosan megmutatjuk a finomságokat is, amik a málnából készültek.