2014. május 16., péntek

Eper, eper, eper….

Ki ne ismerné a kacér kis epret, amely az első között jelenik meg a piacokon és csábít minket határtalan habzsolására, tejszínhabbal, cukorral, süteménybe sütve, salátába vágva, turmixolva……kicsit úgy vagyunk vele, mint Gombóc Artúr a csokival: lehet kerek csokoládé, szögletes csokoládé, hosszú csokoládé, rövid csokoládé, lapos csokoládé, tömör csokoládé,  lyukas csokoládé, mogyorós csokoládé, étcsokoládé, tejcsokoládé, egész csokoládé, megkezdett csokoládé…:)

Bár hivatalosan az eper valójában nem is gyümölcs. Tudományosan megfogalmazva gyümölcsnek csak az eper felületén található kemény „magvakat” lehetne nevezni, melyek az epernövény virágának női ivarszervéből származó ováriumok, s az oly finom, húsos rész csak a virág vízzel telt magbugája.

Na, ez így már nem is annyira csábító, mondhatni kiábrándító megfogalmazás….úgyhogy maradjunk inkább Gombóc Artúrnál..:)

Sokan azt gondolják, hogy a ma fogyasztott eper az erdei szamócából származik, azonban az eper az Újvilágból érkezett eperfák házasításának eredménye.

Az eper nemcsak nagyon finom gyümölcs, hanem számos pozitív élettani hatása is van:
  • A földieper az egyik legerősebb antioxidáns gyümölcsök közé tartozik, melyek segítenek abban, hogy a szervezetet megvédjék a sejteket károsító szabad gyököktől. 
  • Különösen hatékony védőhatása idősebb korban a különféle, ún. neurodegeneratív betegségekkel szemben, mint pl. Alzheimer-kór, vagy olyan egyéb károsodásokkal szemben, mint pl. az érfal szerkezetének oxidációs sérülései. Vértisztító hatása lehetővé teszi azoknak a betegségeknek a gyógyítását, melyek a hajszáleres betegségekkel kapcsolatban vannak.
  • A földieperben bőségesen találhatunk rákellenes hatóanyagokat. Számos vizsgálat igazolta ezeknek a vegyületeknek a jótékony hatását különféle tumor-tesztekben.  A földieper hatóanyagainak különleges tulajdonsága az is, hogy a gyógyszerekkel szemben ellenálló rákos sejtek gyógyszerérzékenységét növelni képesek. 
  • Kitűnő helyet foglal el a fogyókúrázók étrendjében. 
  • Jó továbbá cukorbajra, magas vérnyomásra, székrekedésre és a vesékre is jótékonyan hat vízhajtó hatása miatt. 

Készülődve az eper-szezonra elővettem a receptgyűjteményt, hogy mi finomat készítsünk is az idén a sok finom eperből. Számos receptet átnyálaztam és szöget ütött a fejembe, hogy vajon szépanyáink mit is készítettek annak idején e csodás alapanyagból, így hát segítségül hívtam a XIX. századi receptkönyveket, hogy e kérdésre választ találjak.

Íme néhány szemelvény a régi korok epres receptjeiből:

1. Kezdjük mindjárt a sort Báró Radvánszky Béla 1893-ban megjelent Házi történelmünk emlékei című könyvéből való Eperj tortával:

Hát túlzásba nem vitték….:)

2. Folytassuk a sort az 1816-ban Felséges Nádor-Ispány Ö Cs. Kir. Fő Herczegsége Udvari Fő Szakács Mestere útmutatása szerint készült Legújabb magyar szakács-könyv epres receptjeivel:






3. Érdekes recepteket találhatunk a  Nők és hajadonok számára készült Kézi és segédkönyvben, amely a Magyar gazdaasszony teendői a közéletben, házban és konyhában címmel jelent meg 1863-ban:




4. Ecetes receptet az 1830-as N. Nagyváthy János által szerzett Magyar Házi gazdaasszony című könyvben is találhatunk:


Remélem kedvet kapott más is a régi receptek felelevenítésére! Az általunk elért eredményről hamarosan beszámolok itt a blogon. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése